En droppe sötma i vattnet förändrar hela smaken

Next week we post in English again, welcome back!

Be like Shiva

Eller som Dr Poi (en av mina välsignade lärare) en gång sade: ”Take one dipp in the Ganga and you will never be the same” ungefär: ”Om du tagit ett enda dopp i Ganges förändrar det dig för alltid”. Jag förstod det som att har du en gång fått smaka på din Sanna Natur, vem du ÄR bakom din identitet och alla lager av inlärda beteenden, åsikter och idéer, kommer du att för alltid vara förändrad i din grund. Även om allting efter ett tag ”återgår till det så kallade normala”, vilket här betyder den konventionella synen vi har på tillvaron.

For the person!

Han bara satt där och såg genomskinlig och vacker ut. Under ett par vintrar besökte jag hans eftermiddags tebjudningar i en finare förort till Bombay. Vi var kanske fem till åtta personer, ingenting speciellt hände egentligen, utom att vissa fick extatiska hänryckningar och verkade långt borta under perioder. Själv satt han på en soffa i ett vanligt medelklass vardagsrum med sin hustru bredvid sig. Vi bjöds på te och skrattade. Han ville aldrig låta sig fotograferas, jag tror att det beror på att hans jagkänsla, hans självbild inte passade in på kroppen, han var sååå mycket större, oändligt mycket större. Man blev lycklig av att gå dit och sitta där, vet inte varför, man kände kärlek. Villkorslös kärlek både till honom och från honom. De få saker han sade som jag lyckades skriva ner (1983) i min anteckningsbok, kommer att finnas med i min kommande bok i urval. Ett exempel kommer här:

30/1-1983: ”..Your duty that comes before all other duties is to remember God. Remember him means to remember yourself. Remember means whatever helps you to remember God.”

”…Since you don’t know yourself, I have to tell you to first remember yourself, it must be hammered into you. Meditation is one way to hammer it in, until it becomes second nature. But I cannot do the hammering for you. You have to do it for yourself…” ”.. Now that you have thought yourself into it (the world), you must think yourself out of it. Think about what causes your attachements, and how you are attached to the world.” ”… Nobody has the right to criticize the peculiarity of others…” ”… Someone asked ”Who am I”, but Who am I not?”

Kanske det enda existerande fotografiet av Dr Poi, eller Sahib
som vi kallade honom. Maybe the only existing photo of Dr Poi. Thanks to Kevan Myer who shared it with me.

Tack för denna gång! / Kali, Franciska von Koch, Sydindien 9/2-20

%d bloggare gillar detta: