Skrivande

Själen behöver poesi för att glädjas och expandera

Det kan vara olika former av skapande som hjälper oss att finna poesin i vårt inre; spela, sjunga, skriva eller kanske gunga i en hängmatta. Skrivandet är det uttryck som kommit senast till mig i livet.

Poesi betyder att jag lämnar min vanliga rationella sinnesnärvaro och möter tillvaron med mindre förutfattade meningar, med ett naket och öppet sinnelag. Ibland vaknar jag i natten och dikten liksom ramlar ner.

Vaknar i natten

Diskar

Kokar te

Stillheten är mörk och skön

Kryper åter till kojs

Du i nattens drömmar

Jag i din famn

Vi en samling förhoppningar

Livet en kort stund

Dagen ljusnar åter

Jag, du, vi och dom en dröm som dröms av 

Gud ?


”OMVÄNT UPPROR tonåring och gift med en pushtun” är min självbiografiska roman under tre år på 70-talet

Självbiografisk roman 1971-73

Livet såg annorlunda ut på sjuttiotalet. Allt var mer oskyldigt och mindre farligt. Att lifta till exempel var vanligt. Vi lyssnade på Beatles och Pink Floyd och jag drömde om att finna mig själv i Indien.

Något år innan ryssen invaderat Afghanistan och många år innan terrorism i islams namn börjat härja utspelar sig denna berättelse. I min självbiografiska roman Omvänt Uppror berättar jag om hur det var att som tonåring kasta mig ut på en liftarresa påverkad av tidsandan. 

Se läsarkommentarerna nedan, och om du sedan själv vill ta del av äventyret får du gärna beställa den här: https://franciskavonkoch.com/bestall/

MY BOOK IN ENGLISH: Uncommon Ground: Hippie to Hijab and Back – order in English!
by Franciska von Koch
Link: https://www.amazon.com/Uncommon-Ground-Hippie-Hijab-Back/dp/9188097749

Bokmässan 2015

Först revolt och sedan underkastelse för kärlekens skull i en hederskultur.Här kan du fylla i en beställning: https://franciskavonkoch.com/bestall/

Läsarkommentarer

Autentiska brev ligger till grund för berättelsen

”F v Kochs bok är fascinerande och ger en inblick i en värld som är och har varit fördold för oss. Bokens styrka är dess autenticitet och den unga kvinnans naiva syn på ett liv som visar sig vara så långt från hennes bakgrund som möjligt och det uppvaknande hon tvingas till.”

En skribent i Skåne

”Sträckläst boken fram till sid 170 redan – känns mycket levande….”…båda kämpar för att ”kärleken ska övervinna allt”. ”von Kochs bok om den unga Magdalena som söker sig ut i världen sökande sin Gud är en en gudabenådad berättelse.
Naket berättar hon genom sin ungdoms naiva ögon och den mogna kvinnans visdom. Boken är svår att släppa.
Jag drogs in i både den unga kvinnans naiva tro på evig kärlek samtidigt som von Koch ger mej visheten om den bittra verkligheten.
Boken gav mej en vidgad förståelse för unga kvinnors sökande efter livets mening. Kanske är den just den berättelse unga människor skulle behöva idag för att förstå vad ett liv i ett islamiskt land kan innebära.
Jag säger bara : LÄS!” Ingrid Roth, konstnär

En författarröst om ”Omvänt uppror”

Boken är spännande, i synnerhet de delar som utspelar sig på sjuttiotalet och har det självupplevdas prägel då de understöds av fotografier och brevutdrag; här finns levande beskrivningar av miljöer och av psykologin mellan människorna. Berättelsen ger en god och insiktsfull bild av en ung människas påverkbarhet och vad den kan bero på, liksom av ung kärlek och kulturkrockar.  Franciska är dessutom en avspänd, livfull och klok föredragshållare med mycket på fötterna beträffande psykologi och existentiella frågor. 

Inger Edelfeldt, författare.

Omslag framsida
Boken skildrar åren 1971-73 och
kan beställas här: https://franciskavonkoch.com/bestall/

”Kan varmt rekommendera!

Jag har precis läst boken Omvänt uppror – Tonåring och gift med en pashtun av Franciska von Koch. Intressant och upplysande att ta del av hennes liv innanför murarna, hur tankegångarna är så väsenskilda mellan öst och väst. En öppenhjärtig bok om kärlek och den inre resan. En tankeställare om kulturkrockar och hederskultur.”

Eva Dillner

”En fantastisk reseskildring genom inre och yttre landskap! Jag sträckläste Franciska von Kochs ”Omvänt uppror”. Spännande och högaktuell bok om hennes liv med pashtunfolket i trakterna som Malala kommer ifrån. Rekommenderas varmt!!

Johan Bergstad, leg psykolog, mindfulnesslärare, http://mindfulnessacademy.se 

Bröllopsfirande i kvinnornas avdelning

Rekommenderar varmt min vän Franciska Von Kochs bok ”Omvänt uppror”. Första boken jag sträckläst på länge!!

 ”…Vilket äventyr, vilken resa, vilket filmmanus!!! Jag brukar läsa på tunnelbanan in till stan, och sen jag började på din bok har jag okynnesåkt bara för att snabbare komma vidare i äventyret! När tågen varit försenade har jag jublat och när jag kommit fram till min station har jag fortsatt läsa i rulltrappan och hela vägen upp till gatan. Tack för att du delar din berättelse med oss mindre äventyrliga personer och låter oss följa med på din färd! Senaste tiden har jag pendlat mellan vardagslivet i Sverige och äventyret i Pakistan – åtminstone i tankar och känslor. Jag är ganska sparsmakad vad gäller böcker…” ”… Jag hoppas kunna se den på bio också – den är som gjord för det! Lennart

Nyförälskade i Swatdalen

”Eftersom författaren och jag träffas i Bergas omvårdnadsboende nästan alla vardagar – hon som konstcoach och jag som en 40 år äldre boende – är det svårt att se henne som djupt religiös hippie på väg till Indien för att söka sin guru…”
”…
När jag läser boken, jämför jag givetvis med mitt eget liv och min uppfostran. Min dotter är ungefär i samma ålder som Franciska och jag är tacksam att hennes liftarmål var Paris och ej Indien. Jag fann en lättflytande stil och en facinerande värld, som tragiskt nog är helt försvunnen, och som jag gärna vill höra mer om. Dagny Rafting  (1915 – 2018)

Jag fick många tankar när jag läste din bok. Tycker du formulerat dig så bra att jag fick bilder av hur det kunde se ut vid ditt hus i Pakistan…” ”…Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två, tänkte jag…
Att kvinnor med sjal är respektabla, men utan är det som om de vore villebråd, blev tydligt. Jag tänker ofta på vad vi accepterar i vårt samhälle när kvinnor har sjal. För mig är det ju en symbol som betyder just det ovanstående, men att man egentligen inte diskuterar det…” Kurator, 66 år, som i flera år arbetat med invandrare och flyktingar.

Nyförälskade och på rymmen från familjen i de pakistanska bergen

”Hej jag vill bara tacka för härlig läsupplevelse! Så fint att få ta del av din ungdom, hängivenhet, äventyrlighet och insikter som relationen och den perioden av livet gav. Det fanns mycket som jag kände igen mig i och mycket som var nytt och spännande! Inte minst för att jag själv har rötter i den regionen (någonstans, vet ej exakt var) Så tack, för att du tagit dig tid att skriva och dela också fotona som tillförde mycket!” Sati”

Jag har just läst färdigt din fantastiska bok! Vilket äventyr, vilken resa, vilket filmmanus!!! Jag brukar läsa på tunnelbanan in till stan, och sen jag började på din bok har jag okynnesåkt bara för att snabbare komma vidare i äventyret! När tågen varit försenade har jag jublat och när jag kommit fram till min station har jag fortsatt läsa i rulltrappan och hela vägen upp till gatan. Tack för att du delar din berättelse med oss mindre äventyrliga personer och låter oss följa med på din färd! Senaste tiden har jag pendlat mellan vardagslivet i Sverige och äventyret i Pakistan – åtminstone i tankar och känslor. Jag är ganska sparsmakad vad gäller böcker, och kanske tycker jag som jag tycker för jag känt dig så länge, men din bok fångade mig verkligen som få böcker gjort. Den känns också brännande aktuell med de kulturkrockar som hela tiden uppstår och hanteras efter bästa förmåga. Jag hoppas kunna se den på bio också – den är som gjord för det! Kram och tack än en gång!” Lennart, Musiklärare”…Hej inatt läste jag ut din  bok! Väldigt bra faktiskt och berörande! Borde kunna få en stor publik. Ett tidsdokument som du skildrat väldigt träffande…”  En anonym läsare som var med.

”Ett intressant äventyr må jag säga. Jag vill utbrista Oh vad bra du har fångat händelseutvecklingen och människorna. Jag levde mig helt in i den pashtuanska familjen och miljön. Särskilt Shahids svårigheter att hitta ett liv som skulle gett honom harmoni. Ja det finns mycket att säga men egentligen vill jag bara gratulera dig till en fantastisk bok, en bladvändare. Jag hoppas att många skall läsa den.” Sylvia

”…Den unga flickan, Magdalena, så rörande att läsa om hennes tankar och känslor. Kulturkrockarna, så bra skildrade. och tiden, 70-talet. Många kan säkert känna igen sig, även om vi hade/har andra öden och historier. Och hur oerhört dedikerad en människa (särskilt en ung) kan bli så att den går så långt. Och här i den här inifrånperspektiven, får man verkligen förståelse för hur hon tänker och handlar. Jag har köpt boken. Jag har läst den. Nu vill jag vinna en, så att jag kan ge bort till någon.” Bissa Abelli, skådespelare

En längre psykologisk kommentar om Magdalena huvudpersonen i boken Omvänt uppror, skriven av Sigrún Proppé, Leg. Psykoterapeut, Island

”Du skriver bra och har flyt i språket. Fina miljöbeskrivningar och personframställning. Magdalena och hennes inre värld väcker intresse och funderingar. Hon är som de flesta tonåringar, utmanande, motsägelsefull och gränsöverskridande, där eftertanke och reflektion är en outvecklad del i personligheten. Men det som utmärker Magdalena är att hon driver denna utvecklingsresa till det yttersta, både psykologiskt och i konkret betydelse.

Hon återhållen på samma gång hon är impulsiv, utlevande och har svårt med gränssättning, både för sig själv och andra. En vilsen och ambivalent tonåring som blivit pseudovuxen och alldeles för fort.   

Hon är ett barn som leker att hon är vuxen och oberoende, men under ytan drivs hon av otillfredställda tidiga behov-längtan att bli innesluten, hållen och skyddat. I relationen med Shahid söker hon symbiotisk sammansmältning, där hon ger upp sig själv för att uppgå i honom – en sorts iscensättning av tidig mor- barn relation.    

Magdalena hittar lösning på sin längtan och febrila sökande efter både Gud och närheten till en annan människa på andra sidan jordklotet. Hon gifter sig med en pashtun och tillbringar dagarna innesluten på en gård skyddad av höga väggar, där hon lever i oceaniskt kärleksrus och verklighetsförnekande, skyddat av Shahid och hans familj. 

Hon är tillfreds med sin isolering, ensamhet och brist på intellektuell stimulans så länge hon ostört kan ägna sig åt intensiv tvåsamhet med Shahid. Utan motstånd eller skavsår anammar hon Shahids och hans kulturs värderingar och föhållningsätt. 

Men kampen kring autonomi och beroende pågår under ytan. För att uppnå autonomi och bli vuxen måste en ung människa våga tänka själv och separera ut sig- bli en egen person och släppa taget om infantila försvarsmekanismer. Magdalena har svårt att frigöra sig, tänka själv och ta ett vuxet ansvar för sitt liv. Hon försöker lösa konflikten genom uppgående i relationen till Shahid, vars personlighet och egna behov matchar hennes. Han blir projektionsyta för hennes inre konflikter och beroendeproblematik.    Magdalena fortsätter att hänge sig åt tidigare religiösa grubblerier och övertygelse, där hon med samma intensiva besatt överlämnar sig till både Gud fader och Shahid, och anammar hans kultur och värderingar utan motstånd eller reflektion.    

Magdalena gestaltar tonårens psykologi tydligt, där syftet med denna utvecklingsfas är att via regression till tidigare utvecklingsstadier reparera och lösa upp infantila bindningar till föräldraobjekten. Det leder i sin tur till ett mognare och mer nyanserad förhållningsätt till sig själv och omvärlden.     När Magdalena släpper taget om drivkraften som hållit fast henne i relationen med Shahid, öppnar hon också dörren till verkligheten, både den yttre och den egna inre verkligheten. Hon börjar utforska sig själv och egna potentialer på allvar och ta för sig av livet.

Magdalena var bergtagen under några år, men när förtrollningen släppte hann den den åldersadekvata utvecklingsprocessen ikapp henne. Magdalenas förnekande av både verklighet och egna behoven, att inte veta vem hon är och den symbiotiska uppgåendet i Shahid är ett åldersadekvat psykologiskt drama. Hon förskjuter olösta konflikter och tidiga otillfredställda behov, från föräldrarelationen över till Shahid som blir projektionsyta och förlängning av föräldrarna.   

Relationen med Shahid blir Magdalenas gömställe, där hon på stort geografiskt avstånd slipper ta itu med utvecklingsuppdraget att frigöra sig från föräldrarna och stå stadigt på egna ben.     

Magdalena verkar ha svårt att reglera avstånd och närhet, det blir antingen för stort och för ensamt eller för nära och förtärande – ett arv hon tar med sig från det rådande klimatet under hennes uppväxt. När en ung människa är känslomässigt undernärd och drivs av hunger efter närhet och att bli sedd, skyddat och bemött, som Magdalena gör, kan det vara problematiskt att gå ut i välden med en för liten medhavd matsäck. Det är svårt att avstå och säga adjö när man inte har fått äta sig mätt. 

Magdalenas resa kan ses som en klassisk hjältesaga. Den unga människans kamp kring beroende-oberoende, separationsångest och övergivenhet, där målet är att hitta den egna styrkan och nå fram till ett mognare själv. Shahid gör också en egen resa och brottas med egna demoner, både psykologisk och kulturellt. Mötet med Magdalena har påverkat hans framtida utveckling på olika nivåer.

© Franciska von Koch 2020 08 20

Fyll i beställning här: https://franciskavonkoch.com/bestall/