Breven från 70-talet

De här breven postades på tidiga 70-talet ifrån Pakistan och Afghanistan till min mor i Sverige. Med stor hjälp av dessa brev som jag skrev till henne när jag var 17-20 år gammal har jag skrivit boken Indigo, en roman om flower power, passion och heder.

Min avsikt har inte varit att söka vem som har rätt eller fel, vilken kultur som är dålig eller bra, utan att visa hur det faktiskt såg ut på den tiden innan hela härvan med invasioner i Afghanistan av först ryssen, sedan USA och talibaner, hur kulturen var innan den blev förstörd. Jag säger inte att jag tycker behandlingen av kvinnan var juste, hederskultur är en relik från stenåldern som behöver transformeras radikalt. Den föraktfulla och nedsättande dogm som man ser idag genom talibaner, IS, Saudier, Iranier är en förvanskad religion. Så har de kristna gjort, så har de flesta religioner gjort.

Min kärlekshistoria baserad på sanna upplevelser och jag tror att det är ett viktigt tidsdokument. I dessa tider av oro och polariseringar som verkar värre än någonsin är det viktigt att förstå hela bilden, se större, få perspektiv.

Att ta tillflykten till de tre juvelerna buddha, dharma och sangha

Nu arbetar jag med del två i den tänkta serien om tre. Där fortsätter resan för Magdalena som söker sig till Indien och träffar många visdomsmästare; Krishnamurti, Osho, Nisargadatta Maharaj, Poonjaji med fler. En kreativ period med musikproduktioner, guidade meditationer, utställningar följer. Här är några smakprov på musik från gruppen Kali & Mandala Dakini från början av 90-talet.

För nästan 35 år sedan ägnade jag mig åt den indiska klassiska musiken. Det var händelserika år med resor till Indien och möten med visa lärare. Det påverkade musikskapandet och kreativiteten. Jag bildade ett etno-band där jag fick spela på alla möjliga instrument, sjunga och skriva musik.

Vipassanameditationen som kommit i min väg förde mig till platser som skulle förbereda mig för ett mindre konventionellt liv. Nu kom många guidade meditationer att spelas in, här är ett smakprov.

När jag nu sitter och skriver om dessa dagar, i romanform där Magdalena får uppleva och utforska, får jag också reflektera över saker som hänt. Intressant och kreativt att vara fångad av en berättelse som både är sann men också innehåller fiktionens dimension. Det är spännande!

Vill du följa med på resan? Läs första delen i sviten;

Indigo, en roman om flower power, passion och heder av Franciska von Koch, finns i bokhandeln och på nätet. https://www.smakprov.se/bok/pocket/indigo-en-roman-om-flower-power-passion-och-heder-9789189302051/

%d bloggare gillar detta: