Världen går i retreat

Många intressanta öden skulle jag kunna förtälja om, människor som skapat sig en annorlunda livsstil här i Indien, alla med sin egen unika historia. Många lever här i många år och dör sedan värdigt och låter sina fotsteg försvinna omärkligt som när havet sköljer upp på stranden och dränker avtrycket för att återgå till sin ursprungliga strand. Här i Indien finner många människor sin andliga hemvist och väg. Säga vad man vill om kaoset, avgaserna, fattigdomen och de fruktansvärda sociala orättvisorna som kan sticka i ögonen vid första anblicken. Här syns också den lugna idisslande kossan vid vägkanten, aporna jag just såg utanför i trädet som busar med varandra, människor som tar sig en siesta var som helst, ritualerna, färgerna, dofterna, kryddorna, musiken och konsten. Och min vän skriver till mig: stanna i Indien, du är tryggare där nu. Vem hade väl kunnat tro detta.

Tänk om alla visste

Pandemi & Corona är ord som är laddade med känslor

Det är intressant att ingen i hela världen kan bortse från vad som händer just nu, att alla och allt blir påverkat; vårt resande, vårt sociala umgänge, världens ekonomi på individens nivå och på global nivå. Här i denna oas där jag befinner mig märker vi också av pandemin men inte av att någon smittats. Ännu så länge.

Fred på jorden eller slagsmål nationer emellan

Ibland har jag brukat tänka att det enda som skulle kunna få oss att bli vänner här på jorden är om ett yttre hot skulle angripa oss, alltså – Aliens från yttre rymden. Nu har vi en situation som tvingar länder att samarbeta, människor spelar och sjunger från sina balkonger och luften går att andas och himlen sägs vara blå i I kina för första gången på åratal, därför att ingen är ute och kör. Världen är i retreat, andas.

Inte har jag tänkt på att ett virus som heter Corona skulle dyka upp på en djurmarknad i Kina (om det nu är så) och få en sådan spridning i hela världen som just nu och utlösa en Pandemi – vilket bland annat innebär att man har givit upp att försöka förhindra smittspridningen och att man nu är fokuserad på att lindra och ”platta ut kurvan”, alltså att så få som möjligt får viruset under en längre tid så att sjukvården klarar av det.

Retreat innebär att stanna upp och gå innåt

Världen saktar ner och det är bra av många anledningar. Soluppgång och hjärtöppningar. Långsam yoga och lång meditation rekommenderas och lyssna på världen omkring dig rekommenderar jag också. Jag har den stora turen att befinna mig i Indien just nu och rör mig genom dagarna i retreat stil. Önskar även dig detta välbefinnande. Att sakta ner är en av de första instruktionerna vi ger under en tyst meditationsretreat. Sakta ner och förfina medvetenheten om sinnets förnimmelser, om syn, hörsel, fysisk kontakt, både behagliga och obehagliga. Slappna av och andas, andas igenom allt.

Morgon yoga och meditation

Många länder och stora städer ber eller tvingar folk att stanna hemma. Vi är alltså påtvingade en slags retreat! Vi kan se på den här situationen på många sätt och olika sätt är viktigt tror jag. Här är några olika saker som jag tycker är bra att reflektera över:

Vårt köttätande orsakar pandemier

En fartblind djurindustri i kombination med en ökande befolkning är grogrunden för pandemier. “Frågan är inte om en ny pandemi slår till efter coronaviruset, utan när”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

”– Själv äter jag aldrig djur som är uppfödda mellan fyra väggar. Det är oetiskt av en rad anledningar, inte minst med tanke på pandemier. ” Säger Björn Olsen /länk till artikeln om kött: https://anlib.se/…/professor-vart-kottatande-orsakar-pand…/…

Min närmaste granne tittar upp mot mig när jag vaknar och går ut på altanen.

Ett annat tänkvärt citat är från Thomas Jönsson: http://Astrofool.com

”Det kan låta stolligt att påstå att det kan vara nyttigt för oss att förlora kontrollen; Kontroll kan vara en I längden dålig ersättare för sann trygghet – det som vi ju söker upp i meditation, stillhet, reflektion, yoga eller möten med naturen. Förlorad kontroll innebär att vi kan acceptera ovisshet, trots rädslor = Tillit, ett större flöde.. ! Stora delar av Jordens befolkning lever redan utan kontroll och är därmed bättre rustade för sådana här händelser.

Sett genom dessa ögon, kan det ju vara perfekt med ”karantän” och arbete hemifrån, eller bara vila i time out. Ett annat ord för karantän är Retreat – att hämta hem sig själv, dra in tentaklerna… Denna inre trygghet är värd mer än alla toarullar i hela världen! Detta är i själva verket livets källa, med alla dess rikedomar: Grunden till glädje, Kärlek, kraft och kreativitet. Ifall vi inte lyckas finna denna källa, behöver vi låta oss guidas av de som står i kontakt med den.
Vi får ju nu alla se de svaga punkterna, individuellt och kollektivt. I infrastrukturen är det uppenbart när det gäller leveranser av utrustning till sjukvården och i.brist på tillgängliga vårdplatser, där måste ju bättring ske snarast! En stor applåd till alla hjältar som vårdar sjuka!”

Grinden i vårt sinne kan öppna sig och naturen famna oss – få frisk luft – lite rörelse – och sedan hem till vårt bo för att stilla sinnet. Ta hand om dig!

En stor applåd till alla hjältar som vårdar sjuka!” som sagt!

%d bloggare gillar detta: