Universums embryo finns i min mage

Next blog next week in English

Trodde aldrig jag skulle blanda in politik i min blogg, men se det som en rörelse från min mage, min ”gut” i andens namn

Kom till ro för guds skull, hindu, muslim, kristen, jude etc. kom till ro, det kommer inte gagna någon enda varelse på jorden att bråka om saken, antingen har alla rätt eller alla fel, bättre att leva i fred med oliktänkande så länge det inte begås övergrepp i religionens namn.

Låt oss bygga tempel utan religion, låt oss bygga altare till livet utan namn

Universums embryo finns i min mage. En liten bit nedanför naveln och en liten bit in i kroppen finns den här lilla punkten som kallas för Hara eller Tantien i vissa skolor från Kina eller Japan där man använder begreppet inom kampsporten. Det är därför att det finns ett kraftcenter där. I Diamond Approach pratar vi om Kath, en term som kommer ifrån Sufismen. Ibland talas det om att ha mage att göra det eller det, på engelska som om man har mod, ”the gut to do”, i båda fall tänker jag på att det handlar om någonting vågat och något som inte är ”genomtänkt”, alltså en spontan handling. Magen är också ett av våra känselspröt, här känner vi rädsla och andra instinktiva impulser. När vi utvecklar ”Kath”, när detta ”energicenter” öppnar sig därför att vi mediterat med uppmärksamhet och andning där, utvecklas samtidigt vår stadighet, vår grund på jorden och vårt väsens varande expanderar. Min lärare A. H. Almaas säger på ett ställe att hela universum finns i hans mage, intressant!

Följande konstverk av Surgei Isupov, ger mig olika associationer, vilka får du?

Mahatma Ghandi får avsluta veckans blogginlägg: Han om någon hade ”guts”. Vi behöver många Ghandis nu, människor som Greta Thunberg, Malalla och alla som engagerar sig genom ”civil olydnad” som fredlig protest mot orättvisor i världen. Jag läser om fruktansvärda nationalistiska hinduers beteenden mot muslimska minoriteter i norra Indien, måtte den missledda premiärministern Modi återupptäcka Ghandi, Indiens Landsfader, som hade guts att gå emot en hel kolonialmakts övergrepp på sitt land, istället för att spendera onödiga pengar på att flirta med Trump….Trodde aldrig jag skulle blanda in politik i min blogg, men se det som en rörelse från min mage, min ”gut” i andens namn. Lite uppfriskande minne om vår Ghandi:

Gandhi var grundaren för satyagraha – en tanke som till stor del handlar om sanning och ”motstånd mot det onda genom aktivt icke-våldsmotstånd” – vilket förde Indien till självständighet och inspirerade rörelser för medborgerliga rättigheter och frihet runtom i världen.

Gandhi utövade och förespråkade icke-våld och sanning i alla situationer. Han levde enkelt och organiserade en ashramSabarmati Ashram, som var självförsörjande för sina behov. Han tillverkade sina egna kläder – den traditionella indiska dhoti och sjal, vävd med handspunnet garn som han spann på en charkha. Han levde på enkel vegetarisk och, senare, frukteriansk kost.[3] Han genomgick långa (stundtals över en månad) fastor, för både självrening och protest.

Gandhi mördades kort efter Indiens självständighet av den hinduiska fanatikern Nathuram Godse, som inte kunde acceptera hans försök till samförstånd med landets muslimska minoritet. I det moderna Indien hyllas Gandhi, även om hans ekonomiska idéer övergetts efter att landet inlett en marknadsorienterad utvecklingsstrategi. https://sv.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi

Så är det

Next blog next week in English!

%d bloggare gillar detta: