Sommarskärvor i advent

  • det finns ett annat sätt att andas ut, 
  • en kärleks andning,
  • som låter öppna dig i all evighet
  • Rumi

Sommaren sprang ifrån oss snabbare en flyktigt och nu är det redan första advent, gnistrande vita kristaller i natten och ljusen som redan tänds vid 15 här i norden.  

JULAFTON – INTE BARA ROLIGT

Men nu är det ”familjens” tid som närmar sig med köpkraft och glitter
De som ingen har får hitta på något annat 
volontärarbete
rulla tummarna
gömma sig
hitta någon att ta hand om
skåda sin navel
engagera sig i ett konstnärligt projekt
jobba
gå i ide
eller baka pannkakor 
själv fantiserade jag i fjol om att ta gitarren och gå ner på gatan och sjunga sånger om jordens undergång eller nåt
”Somliga går med trasiga skor” kunde också ha fungerat
Som barn hade vi alltid någon ensam ”farbror Bob” med på julafton
Mamma sa att han inte hade någonstans att va
Vart  ”tanterna” tog vägen vet jag inte Min mormor dog ensam på långvården
ja lite funderingar i den gnistrande vinternatten
enklare blir det för den som kan reflektera sin spegelbild någonstans  i någon annan, eller Facebook
man kan vara ensam tillsammans också 
”tror jag avskaffar julen i år”, sa jag i fjol
eller alternativt……….
lämnade blankt…… så något nytt kan komma in
att resa bort är bra
förr om åren var jag ofta i Indien
en gång blev jag bjuden på schweizisk choklad
på bordet stod en 3 cm hög julgran
i plast
så enkelt
nu jobbar jag med äldre där utsattheten är påtaglig
inte alla får besök
har du någon gammal på ett hem så glöm inte bort hen
en dag är det du själv som sitter där 

JULKLAPPAR

Om du tänkt köpa en klapp eller två hoppas jag du vill köpa ”Omvänt uppror” som är en unik historia, såtillvida att jag har varit en av ” de andra” och berättar med egna ord hur det livet är – om isolering, hemlängtan och främlingskap men också om kärlek och en gränslös gästvänlighet.
Jag har själv upplevt hur det är att som kvinna befinna sig i en kultur i ett främmande land – precis som så många kvinnor gör i dag i Sverige – utan att ha valt det själva, eftersom de tvingats på flykt från sina hemländer. Det är mycket sorgligt att kvinnor tvingas bära burka i Sverige idag, jag tycker att man bör lagstifta emot det. Däremot känns slöjan och huvudduken helt ok, det är deras val och något även kvinnor i Sverige bar på 1800-talet.
En läsarkommentar
”En fantastisk reseskildring genom inre och yttre landskap! Jag sträckläste Franciska von Kochs ”Omvänt uppror”. Spännande och högaktuell bok om hennes liv med pashtunfolket i trakterna som Malala kommer ifrån. Rekommenderas varmt!!
Johan Bergstad, leg psykolog, mindfulnesslärare,
www.franciskavonkoch.com
Köp min bok här:
http://www.adlibris.com/se/sok?q=omv%C3%A4nt+uppror

Här nedan ser du en av mina favoritbilder från sommaren som gick: inspirerad fotograferade jag hundratals bilder och ofta lekte jag som här med solens skugga av mig själv på väggen.

HEDRA DET SENSUELLA & ATT HEDRA DIG SJÄLV blir bästa presenten

The shells splendour 
when uncovered
revealing a heart full of space
loving presence hits the walls
breaking down what is no more needed
the pearly person emanates 
loving mystery


Trevlig första advent

%d bloggare gillar detta: