Vinter, eld och det som tänder till i mitt hjärta!

Gul Tällberg

 

 

”Be wildly devoted to someone, or something. Cherish every perception. At the same time, forget about control…”

Ljuset har börjat återvända och jag njuter av en tre veckor lång semester i vårt vinter-sverige.  När jag sitter vid elden om kvällen känner jag mig inte ensam. Den är så påtagligt levande och är ett underbart sällskap. Två veckor har gått och skrivandet har tagit fart, jag är inspirerad och fortsätter på det arbete som påbörjades i Indien förra året. Det som är mest fascinerande är att när jag skriver om mina upplevelser i Ramanas ashram och vid berget Arunachala, är det som om jag är där. Det är som om tid och rum inte längre finns, märkligt och underbart. Här kommer ett litet oredigerat smakprov ur kommande bok:

”Arunachala Shiva

”….Allt är annorstädes och samtidigt här…….. ett varande som bara kan beskrivas som kärleksfullt, gynnsamt men ändå på något vis opersonligt och objektivt. Ordet Gud finns inte alls med här. Jag bugar pannan mot marken av tacksamhet, inte dyrkan….”

Jag var på väg till en helig plats jag läst om, målet var sydindien och berget Arunachala.

Indisk tågresenär: – What God do you like? I like Ganesh only.

Magdalena: – Are not all Gods one and the same?

-Yes, yes, all same, but I like Ganesh more.

– But In India there is ’Parabrahman’, the God before all gods, right?

– Yes, yes but all same!

arunachala-solnega%cc%8ang

Det sägs att guden Shiva dolde sin självlysande form och uppenbarade sig istället som berget Arunachala och sade;  ”Så som månen får sitt ljus från solen, så skall alla andra heliga platser få sin helighet ifrån Arunachala.“ Detta är den enda platsen där jag upptagit denna boning för att vara till stöd för dem som kommer för att helga mig och erhålla upplysning. Arunachala är lika med ’AUM’. (Sanskritalfabetets första bokstav är AUM och används i början och slutet av de flesta böner och vid meditation som en ’mantra’. Stavelsen symboliserar den hinduiska världssjälen eller universum. Hela kosmos ska ha uppkommit av den vibration och resonans som följde på att AUM uttalades. I sin renaste form representeras AUM faktumet att allt är ett.)

Om.jpeg

Året är 1977

Stenarna är fortfarande varma efter dagens hetta, men mina fotsulor klarar det nu, det är inte som mitt på dagen då man inte kan gå på berget utan att bränna fötterna av sig. Att ha skor på sig är uteslutet säger Hamsa, för berget är heligt, berget är lika med guden Shiva, berget heter Arunachala och har dyrkats i tusentals år. När jag går uppför stigen blir allt tyst inom mig, stämningen slukar alla mina tankar och lämnar bara kvar en känsla av stilla vördnad. Det finns ett ställe där man kan sitta ostört och se solen gå ner i väster lika, betagande varje skymning då den den röda guldbollen sjunker som färgar himlen i olika och ständigt nya nyanser, ingen dag sig annan lik. Efter tet som serveras i ashramet passar det bra att meditera i solnedgången en bit upp bland de större stenbumlingarna. Jag är inte den enda som tycker om det, vi är några stycken som sitter på varsin stenbumling och njuter av den nedåtgående röda bollen i naturens omfamning bland djurliv i ett samhälle som långsamt drar sig tillbaka inför natten….” fortsättning följer…

Januari 2018

Det som berör mig idag är passion, kärlek, begär och vad som skiljer eller förenar dessa aspekter i tillvaron. Som buddhist är det begäret som leder till lidande på grund av att man klänger vid objektet och eftersom ingenting är varaktigt är det bara en tidsfråga till man förlorar det man älskar och fäst sig vid. Som Hindu använder man begäret och låter det riktas mot det gudomliga, bort från det ”köttsliga”, lite som i kristendomen, fast bortsett från synd och skam som är ett påfund i gamla testamentet och de patriarkala religionerna. Det är alltså en trancendens av begäret man då eftersträvar. Men inom den tantriska filosofin, (ej att förväxla med de sexuella utlevelsekurser som idag erbjuds i det namnet), är vardagen det fält där man utövar sin andliga praktik. Det är i varje dags sysslor man utforskar vad som är heligt, vad som är tidlöst och vad inte är det. Tantra betyder ”att väva” och mindfulness (medveten närvaro) är A och O för att kunna utöva Tantra. Begäret, passionen och kärleken får nu en helt ny dimension. Ber att få hänvisa till en gammal tantrisk text:

Vijnana Bhairava Tantra – The Radiance Sutras -en av mina favorittexter, i översättning från sanskrit av Lorin Roche kanske lite längre fram en översättning till svenska kommer.

Be wildly devoted to someone, or something.

Cherish every perception.

At the same time, forget about control.

Allow the Beloved to be itself and to change.

Passion and compassion, holding and letting go,

This ache in your heart is holy.

Accept it as the rise of intimacy

               With life’s secret ways.

Devotions the Divine streaming through you

From that place in you before time.

Love’s energy flows through your body,

Toward a body, and into eternity again.

Surrender to this current of devotion

And become one with the body of love”

——

Detta tänder mitt hjärta!

Önskar dig en underbar och passionerad dag!

Kali/Franciska

 

%d bloggare gillar detta: