Håll mitt hjärta: om att knyta ann, övergivenhet och längtan

cropped-blomster1.jpgHåll Mitt Hjärta – av Björn Skifs 
Håll mitt hjärta
Håll min själ
Lägg mitt huvud i ditt knä
Säg att du menar och vill mig väl
Håll mitt hjärta
Håll min själ
Som jag väntat alla år
Du kan läka mina sår
Ta mina händer och gör mig hel
Ta mitt hjärta
Ta min själ
Håll mitt hjärta
Håll min själ
Låt mig bara stanna här
Så allt jag ber dig allt jag begär
Håll mitt hjärta
Håll min själ – Håll min själ
Längtar du som jag efter att verkligen bli ”hållen”?
Idag var jag på förhandsvisning av en kommande film som ommer på SVT sannolikt under våren 2018. En film om Eric Hermelin, sufi, persiska språkets översättare till svenska!
Min gamla vän Peter Hennix musik är med från skivan OCEAN. Fantastik film som väckte mycket inspiration. De persiska diktarnas verk blev alltså översatta av en alkoholiserad greve som spärrats in på st Lars mentalsjukhus. En helt otrolig och sann historia.
Viktigast av allt är kärleken, sa man, men den stora kärleken förväxlas ofta med anknytning, som är en viktig aspekt i att kunna älska. Barn som inte får den rätta anknytningen kan få svårt att älska senare i livet.
”….Mycket viktig info om fem-minutersmetoden. Små barn kan ju inte uppfatta tid, fem minuter kan kännas som en evighet. Vi vet numera att barn upp till fyra år inte kan reglera sitt eget nervsystem/sina känslor när de är rädda, ledsna, arga etc utan behöver oss till det. Barnen behöver få växa upp med den trygga känslan av att det finns någon där för dem som hjälper dem att hantera sina känslor, inte att de vuxna är någon annanstans medan barnet tillslut ger upp för att ingen finns där. Nervsystemet är inte skapat för att klara det själv när vi är så små och det kan skapa djupa spår i vår anknytning som vi kan få jobba mycket med som vuxna för att komma till rätta med, helt i onödan…”
Carolina Jaremo
cropped-hos-susanne-bagner.jpg

Förtvivlade barn

Jag pratar med några bekanta. Kvinnan är läkare, mannen jurist, deras snart ettåriga son leker vid deras fötter. Kvinnans hår blänker i solen medan vi pratar, dyrbart som guld. För några månader sedan lärde sig deras son att somna själv.

Hur tror ni han kände sig när han låg ensam i sängen och skrek? frågar jag dem.

Hur han kände sig? säger de.

Tror ni inte att han kände sig förtvivlad? frågar jag.

Förtvivlad, säger de. Det går ju inte att veta. Det känns lite som att projicera sina vuxna känslor på honom. Hur ett barn känner sig är faktiskt omöjligt att säga säkert.

Dessutom, säger en annan kvinna i sällskapet, hon är psykolog, mår ju inte barnet heller bra om inte föräldrarna får egen tid. Det ligger faktiskt i barnets intresse att det kan somna ensamt.

Så här går det till:

Barnet skriker på hjälp och skriker på hjälp och skriker på hjälp, och till slut ger det upp.

Ett barn som inte tröstas lär sig snart att inte skrika. 

Rumi tree

Vad är kärlek egentligen undrar jag och avslutar med en dikt av Rumi.

Jag är din

Därför att gudabilden är ditt ansikte,

har jag blivit en tillbedjare.

Därför att vinet kommer ur din bägare,

har jag blivit en drinkare.

I din kärleksnärvaro,

finns jag ej

längre till.

Denna icke-tillvaro förenad med dig

är bättre än allt annat varande.

Rumi

Franciska von Koch arbetar som temacoach och sysslar med relationellt arbete med konst och musik inom äldreomsorgen. Musikverksamhet sker med boende på olika plan; enskilt, i grupp (allsång) och med mindre grupper på våningarna. Vi lyssnar, spelar, rör på oss och sjunger, en mycket läkande sammanfogande aktivitet som skänker mening åt alla. Arbetet som Temacoach med musikterapeutiska metoder, innebär också arrangering av uppträdanden, allsångsframträdanden, sköte av ljudteknik, filmklubb och publicering av nyhetsbrev veckovis med fotografering och manus.

%d bloggare gillar detta: