Ersätt ordet ”Muslim” med ”Kristen” så har du stora delar av Europa för 100 år sedan.

”Sabatina James är stenhård i sin kritik mot Västvärlden. Hon fördömer politikerna och de så kallade antirasisterna i lika hårda ordalag som hon fördömer den muslimska världens ledare…” säger Roger ”salle” Sahlström på sin blogg: Fnurra.se – Rubriken på hans inlägg lyder: ”Muslimer i Väst har ingen respekt för ert system”. Jag lade upp länken på min Facebook med rubriken:Det här är ett viktigt inlägg. Även om jag ogillar generaliseringar: (”muslimer i väst”) – och fick en reaktion, jag citerar:

Mer generaliseringar får du väll leta efter? Ersätt ”Muslim” med ”Kristen” så har du stora delar av Europa för 50 år sedan. (Jag skulle säga 100år sedan) ”Respekt för systemet” är något rätt svenskt. Det kallas socialt kapital och är något som byggs upp genom goda relationer utanför egna gruppen över lång tid. Problemen heter segregering och fattigdom. Inte ”muslimer.” Religion är bara ett sammanhang, en kullis att placera in det i….” Då svarade jag: Eftersom jag själv levt i en hederskultur vet jag av erfarenhet hur de tänker och att allt inte bara är svartvitt. Det finns goda och onda människor i alla samhällen. Men hon (Sabatina James), har rätt i att flickor sällan får välja vem de ska gifta sig med tex, att de inte har samma rättigheter som mannen mm. Det är ett patriarkalt samhälle som vi nu benämner ”hederskultur”. Är det verkligen så, frågar jag mig själv, som min vän hävdar att kopplingen finns mellan fattigdom, brist på socialt kapital och kvinnoförtryck? Vad tror du?

Min Pakistanske man lärde mig 1972 att det tre saker en man dödar för eller blir dödad för och dessa tre saker är: geväret, kvinnan, marken. Att hämnas om någon hånar din kvinna, (tex genom att titta felaktigt på henne) är helt i sin ordning och ibland tom nödvändigt. Det här är ju oerhört svårt för oss att ta till oss. Likaså gäller ditt gevär och din jord och det kan till och med vara så att du blir utskrattad och hånad om du inte hämnas, alltså kan du bli utfryst ur samhället.

En annan vän sa till mig igår; varför ska de komma hit alla de där muslimerna, vad ska de i Sverige att göra, de kommer att förstöra vår kultur…och den här personen är inte sverigedemokrat, han är bara bekymrad. Jag fick en våldsam reaktion, jag sa, hallå; folkvandringar har alltid funnits, detta är vår tids folkvandring.

Kan det inte vara så att vi folk på jorden ständigt prövas i hur det är att sammanbo på den här planeten. Vi måste lära oss att samarbeta och med tiden gör vi förhoppningsvis det.

Tittar du upp på himlen ser du alla stjärnor och betänk då att det är samma stjärnor man ser var man än är på jorden.

Önskar dig en härlig augustinatt

Franciska

kitchen

%d bloggare gillar detta: