Om burkan tillåts borde jag få gå naken!

Om det är av respekt för andra kulturer som vi ska tillåta separerade badtider för flickor och pojkar, att flickor får bära burka i skolan, att shorts är farligt att bära i vissa förorter, så borde jag få gå naken. Jag fostrades i naturist-anda av mina föräldrar. På helgerna åkte vi ofta ut till ett naturistområde på Ingarö för att få och kunna vara nakna, vuxna, gamla och unga och vi barn. Man FICK INTE bada med baddräkt vilket roade min unga tankevärld. Eftersom jag levt i norra Pakistan och burit slöja, vet jag mycket om hur det är, att det inte känns som ett förtryck, att man tom känner sig lite ”helig” (kysk) och att det ger respekt bland männen som man är beroende av. Det som händer i Sverige idag skrämmer mig, därför att jag märker att jag själv blir hämmad. Jag kommer prata mer om detta kommande dagar. Återkom gärna, kommentera om du vill. Med anledning av detta rekommenderar jag två viktiga artiklar från de senaste dagarna.

Bikini kopia.jpgEn ny artikel visade sig idag på min Facebook:Gilla min Facebooksida?Ingen får tumma på kvinnors mänskliga rättigheter, oavsett religion, kultur och familjeförhållanden. Ingen får frånta unga rätten till sexualundervisning. Ingen får vända bort blicken när en tjej inte kommer tillbaka efter semestern i det gamla hemlandet – eller återvänder bortlovad. Ingen får blunda för att inte alla unga i Sverige tillåts välja sitt liv. Ingen får böja sig för patriarkala kulturers urtida krav på att få kuva kvinnor, kräva lydnad och kyskhet, beskriva släktens heder utifrån kvinnornas dygd….. Inte heller svenska myndigheter som vill slippa bråk och kallar det ”respekt”. Zeliha Dagli är modig. Både när hon sliter på sin kolonilott i shorts och när hon talar om för världen att Burka.jpgsomliga vill hindra henne….” Läs hela artikeln Om att bära shorts

En annan viktig artikel skrevs häromdagen ”….Många av de kvinnor som ”väljer” att bära heltäckande slöjor saknar möjlighet att själva bestämma och tänka fritt. Men det finns också burkabärande kvinnor som försvarar den odemokratiska och kvinnofientliga syn. Glöm inte att Islamister och jihadister är både män och kvinnor. Varför ska vi vrida klockan tillbaka till medeltiden för att ”lyssna på” just dessa kvinnor?
 Här kan du läsa hela artikeln

Min bok ”Omvänt uppror” är en unik historia, såtillvida att jag har varit en av ” de andra” och berättar med egna ord hur det livet är – om isolering, hemlängtan och främlingskap men också om kärlek och en gränslös gästvänlighet.
Jag har själv upplevt hur det är att som kvinna befinna sig i en kultur i ett främmande land – precis som så många kvinnor gör i dag i Sverige – utan att ha valt det själva, eftersom de tvingats på flykt från sina hemländer. Det är mycket sorgligt att kvinnor tvingas bära burka i Sverige idag, jag tycker att man bör lagstifta emot det. Däremot känns slöjan och huvudduken helt ok, det är deras val och något även kvinnor i Sverige bar på 1800-talet.
En läsarkommentar
”En fantastisk reseskildring genom inre och yttre landskap! Jag sträckläste Franciska von Kochs ”Omvänt uppror”. Spännande och högaktuell bok om hennes liv med pashtunfolket i trakterna som Malala kommer ifrån. Rekommenderas varmt!!
Johan Bergstad, leg psykolog, mindfulnesslärare,
www.franciskavonkoch.com
Köp min bok här:
http://www.adlibris.com/se/sok?q=omv%C3%A4nt+uppror

%d bloggare gillar detta: