En 99 årig dam på mitt jobb läser boken Omvänt uppror

”Eftersom författaren och jag träffas i Bergas omvårdnadsboende nästan alla vardagar – hon som konstcoach och jag som en 40 år äldre boende – är det svårt att se henne som djupt religiös hippie på väg till Indien för att söka sin guru.

På vägen dit hamnar hon i Pakistan och blir förälskad i och älskad av en ung pakistanier, som redan är trolovad med en mycket lämplig pakistansk flicka, varför hederskulturen är aktuell.

MiddagsbänkMagdalena som fått en mycket ”fri” uppfostran får ”erfarenheter” lång före sin ålder. Detta kanske kompenseras genom de mycket strikta uppförandereglerna under hennes tre år långa instängdhet i den älskades familj.

När jag läser boken, jämför jag givetvis med mitt eget liv och min uppfostran. Min dotter är ungefär i samma ålder som Franciska och jag är tacksam att hennes liftarmål var Paris och ej Indien.

Jag fann en lättflytande stil och en facinerande värld, som tragiskt nog är helt försvunnen, och som jag gärna vill höra mer om.

Dagny Rafting  (f 1915)

%d bloggare gillar detta: